Tunnetyö lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden kokemana - Hyytiäinen, Katri (2021)
Maisterintutkielmani aiheena on lastensuojelun avohuollon sosiaalityöntekijöiden kokemukset tunnetyöstä. Tutkimuksen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä lastensuojelun avohuollossa tehtävästä tunnetyöstä. Lastensuojelun avohuollon sosiaalityö on hyvin käytännönläheistä työtä, jossa keskiössä on avun järjestäminen perheelle. Lastensuojelutyössä esiintyvät ongelmat ovat moninaisia ulottuen hyvinvoinnin eri osa-alueille arjessa, ihmissuhteissa sekä ympäröivässä maailmassa. Lastensuojelutyö on tunnepitoista, tunteet ja niiden kanssa työskentely on merkittävä osa lastensuojelutyötä. Tutkimuksessani tuon esiin lastensuojelun avohuollossa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden kokemuksia lastensuojelussa tehtävästä tunnetyöstä sekä merkityksiä, joita sosiaalityöntekijät antavat tunnetyölle. Koen tärkeäksi nostaa esiin tunnetyön lastensuojelutyön yhtenä ulottuvuutena varsinkin nyt, kun lastensuojelutyö ja sen kehittäminen ovat olleet esillä julkisessa keskustelussa. Tutkimukseni tieteenfilosofiset lähtökohdat sijoittuvat fenomenologiaan ja kokemusten tutkimukseen. Tutkimusaineisto koostuu sähköisestä kyselystä, johon kertyi vastauksia yhteensä 40 lastensuojelun avohuollossa työskentelevältä tai hiljattain työskennelleeltä sosiaalityöntekijältä. Tutkimusote on monimenetelmällinen ja tutkimuksen aineisto muodostuu määrällisestä ja laadullisesta tiedosta. Analysoin aineiston laadullisen tiedon sisällönanalyysin avulla. Käytin aineiston määrällistä tietoa aineiston analyysin rikastuttamiseen tuomalla esiin merkittävimpiä aineistosta nousevia tunnuslukuja. Laadullisen aineiston analyysissä erottelin omaan itseen kohdistuvan tunnetyön ja asiakkaan kanssa tehtävän tunnetyön. Omaan itseen kohdistuvan tunnetyön sisällönanalyysin pohjalta aineistoista löytyi kolme pääluokkaa; tunteiden säätely, tunnesäännöt ja vuorovaikutus, jotka yläluokkineen kiteyttävät tunnetyöhön yhdistyviä merkityksiä. Asiakkaan kanssa tehtävän tunnetyön tulokset mukailivat omaan itseen kohdistuvan tunnetyön tuloksia. Tunnetyön ilmiö näyttäytyy aineiston valossa hyvin moniulotteisena ilmiönä. Sosiaalityöntekijöiden kokemusten perusteella tunnetyö on tärkeä osa asiakkaan ja sosiaalityöntekijän välistä vuorovaikutusta ja ulottuu suoraa asiakaskohtaamista laajemmaksi ilmiöksi. Tunnetyötä tehdään asiakaskohtaamisten lisäksi myös työyhteisön erinäisissä tilanteissa, puheluissa, työnohjauksessa sekä esimerkiksi huostaanoton valmistelussa. Tunnetyön käsitteeseen yhdistyi tunteiden säätely, tunnesäännöt ja vuorovaikutus. Tunnetyö koettiin olennaisena osana sosiaalityön ammatillisuutta. Tunnetyö yhdistettiin haastaviin asiakastilanteisiin ja tutkimustuloksissa nousi esiin tunnetyön kaksijakoinen rooli voimauttavana ja samalla kuormittavana tekijänä. Sosiaalityöntekijät näkivät niin asiakkaan kanssa tehtävän tunnetyön kuin omaan itseen kohdistuvan tunnetyön hyvin tärkeänä, toisiinsa limittyvinä ja sosiaalityöhön oleellisesti kuuluvina asioina.