”Hankala tyttö” : Lisbeth Salander ja erilaisuuden representointi Stieg Larssonin Millenium -trilogiassa - Kulmala, Elina (2021)
Tutkimuksessa käsitellään Lisbeth Salanderin erilaisuutta ja erilaisuuden representaatioita Stieg Larssonin tunnetussa Millennium-trilogiassa. Erilaisuuden kuvauksia lähestytään poikkitieteellisesti muun muassa kirjallisuuden-, väkivallan- sekä sukupuolentutkimuksen käsitteistön ja tutkimustradition avulla. Tutkimuksen relevanssi perustellaan Millennium-trilogian suosiolla, aiheen kattavuudella sekä trilogian ongelmallisilla teemoilla: teokset käsittelevät raskaita aiheita kuten väkivaltaa, rikollisuutta sekä kaltoinkohtelua. Erilaisuuden representaatiota lähestytään tutkimuskysymyksillä: millä tavoin Lisbeth Salanderin -hahmo esitetään erilaisena, miksi hänet on esitetty juuri näin sekä mitä esitetty erilaisuuden representaatio voisi merkitä.