Art experience in digital interactive technology - Taipale, Meri (2021)
Digitaalisesti toteutettavat interaktiiviset palvelut kaikilla alueilla ovat nykypäivänä yleisiä. Digitaaliset ja interaktiiviset ratkaisut lisääntyvät myös taiteen esittämisessä, esillepanossa ja täten myös kulttuurisissa instituutioissa. Informaatioteknologia, software design, digitaalinen taide ja taidekokemus sisältävät samankaltaisia tutkimusalueita, mutta näille yhteisten interaktiivisten ratkaisujen kehittämisessä voidaan nähdä haasteita. Teknologiset ratkaisut ovat kehittymässä taiteen alueella, mutta tutkimukset aiheesta ovat selvästi vähissä. Tämä tutkimus pyrkii tutkimaan erityisesti teknologisen suunnittelun ja taiteen suhdetta, sekä minkälaisia vaikutuksia digitaalisella interaktiivisella teknologialla on taidekokemukseen. Tutkielman empiiristä osaa edeltää aiheeseen liittyvää teoriaa käsittelevä kirjallisuuskatsaus, jossa tarkastellaan tähänastisen tutkimuksen kokonaiskuvaa digitaalisen interaktiivisen teknologian käytöstä, taidekokemuksesta ja digitaalisen interaktiivisen taiteen ulottuvuuksia. Tutkimusosiossa tutkittiin osallistujien kokemuksia kolmen eri virtuaalisen taidenäyttelyyn osallistumisesta. Tutkimusdata kerättiin 128 vastaajalta verkkokyselyn muodossa. Tutkimuksessa käytettiin selitettävänä muuttujana taidekokemusta, jonka selittävinä muuttujina tutkittiin teknologian käytettävyyttä, kokemuksen immersiota, ja negatiivista tunnereaktiota. Tutkimusdata analysoitiin käyttäen SPSS-ohjelman regressioanalyysiä ja kvalitatiivisen datan perinteisiä hahmotusmenetelmiä. Tulokset osoittivat, että merkittävin vaikutus taidekokemukseen oli osallistujien koetulla immersiolla, johon taas vaikuttivat voimakkaimmin näyttelysivuston käytettävyys. Havaittiin siis, että virtuaalisen taidenäyttelyn käytettävyydellä ei ollut suoraa vaikutusta osallistujien taidekokemukseen, mutta joka vaikutti immersion kautta koettuun taidekokemukseen. Yhteensä tutkimusmalli ja valitut muuttujat selittivät 54,5 % (R²=0,545) taidekokemusta mittaavien muuttujien vaihtelusta.