Pankkien kannattavuus nollakorkoaikana viimeisimmän vuonna 2007 alkaneen finanssikriisin jälkeen - Lehtonen, Olli (2021)
Tämä tutkielma käsittelee pankkien kannattavuutta nollakorkojen ja negatiivisten korkojen aikana, joka on jatkunut noin viimeiset kymmenen vuotta. Pankkien kannattavuus nollakorkojen aikana on yksi kuumimmista puheenaiheista taloustieteellisessä tutkimuksessa ja tämä työ kokoaa yhteen asiasta tehdyt tutkimukset. Tutkimus vastaa kysymyksiin siitä, miten keskuspankkien harjoittama poikkeuksellinen rahapolitiikka on vaikuttanut pankkien kannattavuuteen ja mitä muutoksia tilanne on aiheuttanut pankkien toiminnassa? Tämä tutkielma tukee pankkien kannattavuudesta tehtyjä tutkimuksia pohjautuen aikaisempaan kirjallisuuteen pankkien kannattavuudesta ja niistä tekijöistä, joista pankkien kannattavuus rakentuu. Tämä työ on tehty kirjallisuuskatsauksena, joka kokoaa yhteen laajan määrän aikaisemmin tehtyjä tutkimuksia ja näiden tutkimuksien perusteella vetää yhteen nykyisen korkotason vaikutukset pankkien kannattavuuteen. Negatiiviset korot ovat vaikuttaneet vasta lyhyen ajan, joten tähänastiset tutkimukset kertovat lyhyen aikavälin vaikutuksista. Tutkielmassa havaittiin pankkien pystyneen säilyttämään lyhyen aikavälin kannattavuuden osaltaan hyödyntämällä negatiivisia korkoja toiminnan rahoittamisessa ja toisaalta keräämään lisätuloja muilla aktiviteeteilla kuin korkotuloilla. Osa pankeista on voinut parantuneen luottokannan seurauksena purkaa luottotappiovarauksia, joiden avulla on saatu lyhyellä aikavälillä säilytettyä kannattavuutta. Pidempään jatkuessa erittäin matalat korot saattavat aiheuttaa pankeissa liiketomintamallien muutoksia. Lukijalle tämä työ tarjoaa katsauksen erittäin matalien korkojen tähänastisista vaikutuksista ja toimii hyvänä pohjana tuleville tutkimuksille esimerkiksi pidemmän aikavälin vaikutusten seurantaan.