Interpretations of sustainability and its importance in the context of technology - Haapasaari, Juuli (2021)
Kieli on kognitiivinen prosessi, joka mahdollistaa sanojen ja käsitteiden merkitysten määräämisen ja tiedostamisen. Näin ollen ihmiset käyttävät kieltä ymmärtääkseen ympäröivän maailman ilmiöitä. Kasvavat globaalit haasteet ovat nostaneet kestävän kehityksen käsitteen keskusteluun eri yhteyksissä. Aiemmat tutkimukset, jotka ovat selvittäneet miten ihmiset ymmärtävät kestävän kehityksen käsitteen ovat saaneet selville, että kestävä kehitys käsitetään pääasiassa ympäristöulottuvuuden kautta. Tästä huolimatta kestävän kehityksen voidaan ajatella olevan moniulotteinen kokonaisuus, jonka perimmäinen tavoite on saavuttaa globaali kokonaisvaltainen ja jatkuva hyvinvoinnin tila niin ihmisille kuin ympäristölle, ja johon sisältyvät ainakin ulottuvuudet, jotka liittyvät ympäristön, talouden, ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Kestävä kehitys on myös kasvava teema teknologian yhteydessä ottaen huomioon, että teknologia saattaa tarjota merkittäviä ratkaisuja sen saavuttamiseksi. Näitä kestävään kehitykseen liittyviä lähestymistapoja tutkitaan kestävän ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen tutkimuskentällä. Näin ollen tämä tutkielma pyrki laajentamaan kestävän kehityksen ymmärtämisen tutkimisen aihetta tuomalla sen teknologian kontekstiin. Lisäksi tämä tutkielma pyrki tarkastelemaan mielletäänkö kestävä kehitys tärkeäksi teknologialle verraten näitä käsityksiä osallistujien tietoisuuteen kestävästä kehityksestä. Tämä tarkastelu toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jota seurasi empiirinen tutkimus, jonka toteutukseen käytettiin verkkokyselyä. Vastaukset verkkokyselyyn kerättiin lokakuussa 2020 ja ne analysoitiin tilastollisesti sekä käyttäen sisällönanalyysiä. Saadut tulokset osoittivat, että teknologian kontekstissa kestävän kehityksen ymmärrettiin keskimäärin muodostuvan ympäristö-, kehitys- ja sosiaalisesta ulottuvuudesta jättäen muut tarkastellut luottamukseen, aikaan, talouteen ja kompromissiin liittyvät ulottuvuudet taka-alalle. Tässä kontekstissa kestävä kehitys yhdistettiin eritoten kierrätykseen, sähköautoihin ja energiaan liittyviin asioihin. Kestävää kehitystä pidettiin keskimäärin tärkeänä teknologialle, mikä edelleen korreloi positiivisesti kestävän kehityksen tietoisuuden kanssa. Lisäksi teknologialle tärkeitä kestävään kehitykseen liittyviä ominaisuuksia tunnistettiin. Tulokset tarjoavat käsityksen siitä, miten kestävä kehitys ymmärretään teknologian suunnittelun yhteydessä. Tämän lisäksi niistä voi olla hyötyä kestävän kehityksen ja teknologiaan liittyvissä pyrkimyksissä niin tutkimuksen kuin käytännön alueilla.