Inhimillisen pääoman merkitys mikroyrityksen omistajanvaihdoksessa - Viljanen, Aku (2021)
Tässä pro-gradu -tutkielmassa perehdytään suomalaisen mikroyrityksen omistajanvaihdokseen yrittäjän näkökulmasta. Omistajanvaihdoksen onnistumista lähdetään selvittämään Meijaardin omistajanvaihdosmallin pohjalta, joka toimii pääasiallisena teoreettisena lähtökohtana tutkimukselle. Tarkoituksena on selvittää, mitä haasteita mikroyrittäjä kohtaa omistajanvaihdoksessa ja miten yrittäjän inhimillinen pääoma vaikuttaa haasteista selviämiseen. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena. Tapausyritys on suomalainen toimistoalan palveluiden myyjä ja tuottaja. Tutkimusta varten haastateltiin kahta henkilöä. Omistajanvaihdosta läpikäyvää yrittäjää sekä omistajanvaihdosammattilaista, joka oli auttamassa yrittäjää. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että suomalainen mikroyrittäjä luottaa omaan osaamiseensa ja ulkopuolisen avun käyttö on minimaalista. Toisaalta tutkimus myös osoitti, että yrittäjät kokevat tarvitsevansa apua omistajanvaihdoksessa. Tähän dilemmaan tämä tutkimus ei anna vastausta, sen sijaan se korostaa inhimillisen pääoman merkitystä onnistuneessa omistajanvaihdoksessa.