ROS1 gene rearrangements in non-small cell lung cancer : immunohistochemistry and fluorescence in situ hybridization - Tynkkynen, Niko (2020)
Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpäkuolemien aiheuttaja. Histologisesti se jaetaan pienisoluiseen (15 %) ja ei-pienisoluiseen (85 %) keuhkosyöpään (engl. non-small cell lung cancer, NSCLC). ROS1-geenin uudelleenjärjestäytymät ovat harvinaisia NSCLC:ssä (1–2 %), mutta tärkeitä tunnistaa kohdennettua hoitoa varten. Immunohistokemia (IHK) ja fluoresenssi in situ hybridisaatio (FISH) ovat yleisiä menetelmiä tutkittaessa ROS1-uudelleenjärjestäytymiä. Potilaat, joilla ei ole ROS1-uudelleenjärjestäytymiä, voidaan sulkea pois IHK-seulonnalla. FISH:ta tarvitaan positiivisten IHK-tulosten varmistuksessa. Tavoitteena oli selvittää ROS1-uudelleenjärjestäytymien esiintyvyys suomalaisessa NSCLC-aineistossa ja verrata IHK:aa ja FISH:ta ROS1-analytiikassa. Monikudosblokit koostuivat 578 leikattujen potilaiden kasvainnäytteistä (319 adenokarsinoomaa, 235 levyepiteelikarsinoomaa, 24 tarkemmin määrittelemätöntä NSCLC:ää), jotka saatiin kahdesta suomalaisesta biopankista. Formaliinilla fiksoidut ja parafiiniin valetut leikkeet värjättiin ROS1-vasta-aineella. IHK:n tulos oli negatiivinen 548 (94,81 %), positiivinen kahdessa näytteessä (0,35 %) ja epäselvä 28 (4,84 %) näytteessä. Positiiviset IHK-tulokset olivat positiivisia FISH:ssa tai toisen sukupolven sekvensoinnissa ja epäselvät IHK-tulokset olivat negatiivisia FISH:ssa. ROS1-uudelleenjärjestäytymien esiintyvyys oli odotettua pienempi (0,35 %, adenokarsinoomissa 0,63). ROS1-IHK:n herkkyys (100 %) ja tarkkuus (96 %) vastasivat hyvin aiempia tuloksia. Vain muutamat IHK-näytteet näyttävät tarvitsevan FISH-varmistuksen.