Finnish fifth-grade students’ experiences on distance learning of English - Piiroinen, Eveliina (2021)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kahden eri puolella Suomea sijaitsevan viidennen luokan oppilaiden kokemuksia vuoden 2020 kevään englannin etäopiskelusta. Oppilaiden kokemuksia haluttiin selvittää tiedustelemalla millaista englannin etäopiskelu oli verrattuna tavalliseen englannin luokassa opiskeluun, oliko opettajan tarjoama tuki riittävää, englannin etäopetuksen aikaisista tehtävistä sekä millaisia englannin etäopetuksessa käytetyt oppimisalustat (mm. Zoom, Teams, WhatsApp, YouTube) olivat. Tutkimuksessa pyrittiin nimenomaan kartoittamaan oppilaiden omia kokemuksia aiheesta, sillä vastaavanlaista tutkimusta ei ole Suomessa aiemmin tehty. Tutkimukseen osallistui yhteensä 44 oppilasta kahdesta eri luokasta ja materiaali kerättiin verkkokyselyn avulla. Kyselyssä oli sekä avoimia että suljettuja kysymyksiä suoraan liittyen oppilaiden kokemuksiin sekä opettajan tarjoamaan tukeen, tehtäviin ja oppimisalustoihin. Kysely toteutettiin maaliskuussa 2021. Tuloksissa selvisi, että valtaosa oppilaista koki englannin etäopetuksen joko positiivisena tai neutraalina. Verrattuna tavalliseen englannin luokassa opiskeluun etäopiskelu oli pääsääntöisesti mielenkiintoisempaa tai erilaista oppilaiden mielestä. Englannin etäopetusajan tehtävistä oppilaat selviytyivät myös pääsääntöisesti hyvin ilman suurempaa avun tarvetta. Yksin tehdyt tehtävät olivat suosiossa, koska yksin työskennellessä oppilaat saivat paremman työrauhan kuin esimerkiksi luokassa työskennellessä. Myös opettajan tukeen oltiin hyvin tyytyväisiä etäopetuksen aikana. Oppimisalustoista suosikeiksi nousivat ne, jotka olivat tuttuja, helppoja käyttää ja joista tavoitti opettajan parhaiten.