Liikearvon arvonalentuminen Helsingin pörssissä - Huttunen, Olli (2021)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee liikearvon arvonalentumista. Liikearvo on aineeton omaisuuserä, joka syntyy yrityskaupoissa. Hankkiva yhteisö maksaa hankittavasta yhteisöstä yli kirjanpidollisen arvon, jolloin ylimääräinen osa kirjataan hankkivan yhteisön taseeseen liikearvoksi. IFRS-raportointimallin käyttöönoton jälkeen on Euroopan Unionin alueella olevien yritysten täytynyt tehdä liikearvolle vuosittainen testaus mahdollista arvonalentumista varten. Liikearvosta täytyy tehdä arvonalentumiskirjaus, jos testauksessa esiintyy mitään viitteitä mahdollisesta arvonalentumisesta. Tutkielman tavoitteena on selvittää, onko liikearvon arvonalentumiselle yhteisiä selittäviä tekijöitä. Tutkimuksen populaationa toimii Helsingin pörssin päälistalla eli OMX Helsinki listalla toimivat yhtiöt ja näiden yhtiöiden tilinpäätökset vuosien 2015–2019 aikana. Tutkimukseen ei otettu mukaan rahoituslaitoksia, jolloin aineiston kooksi tuli 523 tilikautta. Tutkimus toteutettiin logistisella regressiomallilla. Logistisen regressiomallin avulla voidaan selvittää vaikuttaako selittävät muuttujat selitettävän muuttujan tapahtuman todennäköisyyteen. Tutkimuksessa selitettävänä muuttujana toimii liikearvon arvonalennuksen tekeminen ja selittävinä muuttujina liiketulos, velkaisuus, markkina-arvo ja toimiala. Logistisen regressiomallin tuloksissa havaittiin, että tutkimuksen selittävistä muuttujista ainoastaan yrityksen markkina-arvolla oli yhteyttä liikearvon arvonalennuksen tekemiseen. Tuloksissa ilmeni markkina-arvoltaan keskikokoisilla yhtiöillä olevan positiivinen yhteys liikearvon arvonalennuksen tekemiseen. Muilla tutkimuksen selittävillä tekijöillä ei ollut tilastollisesti merkitsevää yhteyttä liikearvon arvonalentumiseen.