Leveraging data in organizational decision making - Autio, Eeli (2021)
Digitalisaation myötä dataa tuotetaan ja on saatavilla enemmän kuin aiemmin. Dataa voidaan hyödyntää organisaatiollisessa päätöksenteossa. Dataohjautuva päätöksenteko vaatii toimia kuten työntekijöiden kouluttamista tai työntekijöiden palkkaamista riittävän osaamisen saavuttamiseksi liittyen dataohjautuviin metodeihin. Dataohjautuvan päätöksenteon implementointi voi muovata organisaation liiketoimintamallia. Tässä kirjallisuuskatsauksessa avataan mitä dataohjautuva päätöksenteko on, kuinka sitä voidaan hyödyntää ja mitä organisaatiolta vaaditaan sen hyödyntämiseksi. Tärkeimmät löydökset olivat, että dataohjautuvan päätöksenteon omaksuminen johtaa parempaan päätöksentekoon ja parantaa organisaation suoriutumista. Dataohjautuva päätöksenteko johtaa myös johdonmukaisempiin päätöksiin. Tutkimuksessa tuli ilmi myös negatiivisia tuloksia kuten algoritmien käyttöön ja yksilöllisen datan keräämiseen liittyvät eettiset ongelmat.