Hoitoon tyytyväisyys ja terapeuttinen muutos perheterapiassa : diskurssianalyyttinen tutkimus uhmakkuus- ja käytöshäiriödiagnoosin saaneiden lasten perheiden kokemuksista perheterapian yhteistutkimushaastattelussa - Takko, Emmi; Haarala, Julia (2021)
Tässä tutkimuksessa tarkastelemme perheterapiaan osallistuneiden perheiden puheessa esiintyvää hoitoon tyytyväisyyttä hoitoprosessia heikentävien ja edistävien tekijöiden näkökulmasta. Tämän lisäksi tarkastelemme perheterapian myötä tapahtuneita muutoksia sekä näiden yhteyttä hoitoon tyytyväisyyteen. Aihetta on tärkeä tutkia, jotta pystytään tarjoamaan tehokasta ja tarpeenmukaista perheterapiaa sekä tukemaan muutosta edistäviä tekijöitä. Asiakkaiden kokemusten tutkiminen on olennaista, koska perheen asiantuntijuudella heidän omassa elämässään on ratkaiseva merkitys ja perheterapian tavoitteena on perheen hyvinvoinnin lisääminen. Aineistomme rakentui Kuopion yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrian poliklinikalla perheterapian seurantana toteutetuista yhteistutkimushaastatteluiden videotallenteista, jotka on kerätty yhteistyössä Jyväskylän yliopiston Psykologian opetus- ja tutkimusklinikan kanssa. Tässä tutkimuksessa tutkimme kolmea uhmakkuus ja käytöshäiriödiagnoosin saaneen lapsen sekä hänen perheenjäsenten tuottamaa puhetta laadullisesti käyttäen diskurssianalyysiä. Tutkimuksessamme havaitsimme, että kahdessa perheessä hoitoon tyytyväisyys ja terapiassa tapahtunut muutos näyttivät olevan yhteydessä. Yhden perheen kohdalla runsaista muutoksista huolimatta perhe ilmensi tyytymättömyyttä. Tämän perusteella huomasimme, että hoitoon tyytyväisyyden ja perheterapian myötä tapahtuvien muutosten välillä ei aina automaattisesti ole yhteyttä. Perheen kokemuksissa terapiaprosessia edistävinä ja heikentävinä tekijöinä nousivat esiin hoidon tarpeenmukaisuus, kokemus hoidon vaikuttavuudesta, luottamus hoitohenkilökuntaan, odotukset ja motivaatio terapiaprosessia kohtaan sekä ympäristön tuki. Nämä tekijät näyttäytyivät dimensionaalisesti joko heikentävinä tai edistävinä tekijöinä. Muutosten havainnoinnin kannalta merkittävässä roolissa oli perheenjäsenten diskursseihin liittyvät tunnelataukset, jotka mahdollisesti vaikuttivat terapiaprosessin reflektiiviseen havainnointiin. Perheissä nousi esiin 1. asteen, vuorovaikutuksen, valtasuhteiden sekä positioiden muutosta perheterapian seurauksena. Tuloksemme tarjoavat uudenlaista näkökulmaa siitä, miten hoitoon tyytyväisyys muodostuu perheen vuorovaikutuksessa kehämäisesti sekä mitkä tekijät mahdollisesti estävät tai edistävät muutosta perheterapiassa. Tuloksemme tuovat lisäksi tärkeää tietoa näiden prosessien yhteyksistä toisiinsa.