Puettavan teknologian tuottaman datan hyödyntäminen urheilussa - Korhonen, Tomi (2021)
Puettavat teknologiat ovat alati kehittyviä laitteita, joiden suosion kasvu on ollut voimakasta viimeiset vuodet. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tutkia erilaisia teknologioita puettavien laitteiden taustalla sekä puettavien teknologioiden tuottaman datan käyttötapoja urheilussa. Tutkielmassa käsitellään myös puettavien teknologioiden haasteita. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman tuloksina havaittiin, että urheilun saralla puettavaa teknologiaa käytetään loukkaantumisten ehkäisyyn, vammojen tunnistamiseen, harjoittelumentelmien ja suorituskyvyn parantamiseen, taktiseen päätöksentekoon sekä palautumisen ja rasituksen seurantaan. Puettavien laitteiden teknologioita yhdistää se, että ne tuottavat käyttäjälleen tietoa joko suoraan laitteen välityksellä tai isäntälaitteen kautta. Nämä teknologiat ovat myös usein integroituna toisiinsa puettavien laitteiden mittaustulosten ja -mahdollisuuksien parantamiseksi. Toisaalta puettavien teknologioiden haasteita vaikuttaa olevan tietoturva, datan omistajuus sekä laitteiden fyysiset ominaisuudet.