Debating the causes of the 2007–09 financial crisis : monopoly capital versus the tendency of the rate of profit to fall - Kyyrönen, Otto (2021)
Tämän tutkielman tarkoitus on vertailla monopolipääomateorian ja voiton suhdeluvun laskutendenssin teorian esittämiä selityksiä vuosien 2007–2009 finanssikriisille ja paikantaa näiden selitysten suhteelliset vahvuudet ja heikkoudet. Koska suurten osakeyhtiöiden (ts. monopolien) olemassaolo on ollut kiistämätön tosiasia 1800-luvun lopulta lähtien, tutkin myös, missä määrin on pätevää argumentoida, että näiden suuryhtiöiden synty muunsi kapitalismin kriisitendenssejä ja johti lopulta vuosien 2007–2009 finanssikriisiin.