Kokemuksia hyvinvointianalyysin vaikutuksesta terveyskäyttäytymiseen - Häkkinen, Satu (2021)
Tässä tutkielmassa tutkitaan työnantajan tarjoaman hyvinvointianalyysin vaikutusta terveyskäyttäytymiseen asiantuntijan näkökulmasta. Asiantuntijalla tarkoitetaan asiantuntijatason työtehtävissä työskentelevää henkilöä. Aihetta tutkitaan kirjallisuuskatsauksen ja fenomenografisen tutkimuksen keinoin. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään hyvinvointiteknologioita ja mitatun minuuden ilmiötä. Mitattu minuus on mitä tahansa ihmisen ominaisuuden mittaamista ja seurantaa. Hyvinvointiteknologioilla taas tarkoitetaan kaikkia itsen seurannan digitaalisia välineitä, joilla näitä ominaisuuksia voidaan mitata. Teknologian näkökulmasta kirjallisuuskatsauksessa on esitelty teknologian hyväksymismalleja. Terveyskäyttäytymisen muutosta havainnollistetaan transteoreettisen terveyskäyttäytymisen muutosmallin kautta. Mallin mukaan terveyskäyttäytymisen muutos on kuusivaiheinen prosessi, jossa liikutaan eteen tai taakse muutosprosessien tai takaiskujen vaikutuksesta. Lisäksi tutkielmassa otetaan huomioon kriittiset kokemukset, joilla tarkoitetaan ihmisen kertomusta poikkeuksellisen positiivisesta tai negatiivisesta tapahtumasta häneltä kysyttäessä. Empiirinen osuus toteutettiin laadullisena teemahaastatteluna. Tutkimuksessa haastateltiin kymmentä asiantuntijatehtävässä työskentelevää henkilöä, jotka ovat osallistuneet työnantajan tarjoamaan hyvinvointianalyysiin. Tutkimusten tulosten perusteella voidaan todeta, ettei hyvinvointianalyysi juurikaan muuttanut haastateltavien terveyskäyttäytymistä. Sen sijaan analyysi voi toimia muutosprosessin tavoin apuna muutoksessa etenemiselle. Teknologian omaksumiseen vaikuttavat tekijät, kuten subjektiivinen normi, imago tai vapaaehtoisuus vaikuttavat analyysiin osallistumisen motivaatiotekijöihin. Kriittiset kokemukset eivät myöskään vaikuta suoraan haastateltavien terveyskäyttäytymisen muutokseen, mutta ne voivat oletetusti myös toimia muutosprosessien tai takaiskujen tavoin.