"Kokeile, ja kerro mitä tykkäsit!" : Valio Oy yrityksen vuorovaikutuksen rakentuminen Instagram-julkaisuissa - Seppälä, Liina (2021)
Tutkimuksessani selvitän, mitä vuorovaikutussuhteita Valio Oy:n Instagram-julkaisuissa rakentuu, sekä miten vuorovaikutussuhteet toteutuvat rakenteellisesti ja kielellisesti. Tutkimukseni lähtökohtana on näkemys kielestä sosiaalisen toiminnan aikaansaajana ja toteuttajana, mistä syystä teoriataustana toimii systeemis-funktionaalinen kieliteoria ja tekstilajitutkimus. Keskiössä on siis kirjoitetun kielen merkitysten ja reaalistumien analyysi tekstilähtöisesti Instagram-julkaisussa. Tutkimuskysymykseni kuuluvat: 1. Mitä Instagram-julkaisun vuorovaikutussuhteet ovat? 2. Millaiset rakenteelliset ja kielelliset valinnat toteuttavat vuorovaikutussuhteita? Aineistoni koostuu Valio Oy:n (@valiofi) 80 Instagram-julkaisuista, joissa on yksi kuva ja sen ohessa oleva teksti. Aineiston analyysimetodina käytän laadullisin menetelmin funktionaalista jaksojakoa ja -analyysia, luokitellen julkaisuista vuorovaikutuksen toiminnallisuudet siirrot ja niitä toteuttavat askeleet Valion näkökulmasta. Kolme muodostamaani siirtoa ovat kontaktin luominen lukijaan, lukijan motivoiminen tiedonannolla ja lukijan aktivointi, joita toteuttavat julkaisukohtaisesti vaihtelevat askeleet vuorovaikutuksen keinosta ja asiasisällöstä riippuen. Analyysissa pyrin avaamaan kunkin siirron yleisiä vuorovaikutustavoitteita ja niiden toteutumista kielellisesti, sekä askelkohtaisen analyysin tasolta tarkemmin niitä kielellisiä valintoja, joilla vuorovaikutusta luodaan ja ylläpidetään. Tutkimuksessani selvisi, että vuorovaikutussuhteissa Valio Oy asettaa lukijan vastaanottajapositioon, jolloin vaikuttaminen kohdistuu ja välittyy suoraan lukijalle. Vuorovaikutuksen tavoilla, tiedonannolla, suhtautumisella, arvioimisella, kysymisellä ja ohjaamisella, pyritään aikaan saamaan lukijassa kiinnostusta, mielikuvia ja myönteisyyttä Valio Oy yritystä kohtaan. Keskeisiä keinoja ovat affektiiviset ja myönteisyyttä ilmaisevat kielenainekset sekä optimistinen evaluoiminen aikaan saamisen tuloksesta. Tutkimukseni valottaakin digitalisaation tuomia kielenkäytön moninaistuneita tapoja vuorovaikuttaa sosiaalisen median alustoilla, ja kuinka markkinointitarkoitukseen luotujen tekstien tutkiminen on hedelmällistä myös lingvistisesti.