A model for measuring growth readiness of internationalizing SMEs - Helander, Heidi (2021)
Organisaation kasvu kansainvälistymällä rajoitetuilla resursseilla vaatii hyvää liiketoimintaprosessien hallintaa ja oikeita digitaaliteknologioita kasvun tukemiseksi. Nopeatempoisessa ympäristössä toimivien nopeasti kasvavien pk-yritysten näkökulmasta hyvää liiketoimintaprosessien hallintaa tulisi katsoa ambidekstrisen eli kaksitahoisen liiketoimintaprosessien hallinnan näkökulmasta, keskittyen samanaikaisesti sekä nykyisten prosessien hallintaan että uusien mahdollisuuksien etsimiseen mukauttaen samalla organisaatiota muuttuvaan ympäristöön. Kasvuhakuiset pk-yritykset tarvitsevat helppokäyttöisiä ratkaisuja kasvun hallintaan, digitaaliseen kansainvälistymiseen sekä nykyisen ja halutun tilan määrittämiseen, jotta tiedetään, miten edetä digitaalisessa kansainvälistymisessä. Kuitenkin vain vähän tiedetään siitä, miten kansainvälistymisen kypsyyttä voidaan arvioida kasvuhakuisissa pk-yrityksissä. Tutkimuskuilun kaventamiseksi tämän tutkimuksen päätavoitteena oli luoda yleistettävä malli kasvuhakuisten pk-yritysten kansainvälistymisprosessin hallitsemiseksi ja parantamiseksi seuraamalla suunnittelutieteellisen tutkimuksen metodologiaa ja hyödyntämällä suunnittelutieteellisen tutkimusmenetelmän prosessimallia. Kehitetyn mallin rakenne perustui liiketoimintaprosessien hallinta-ajatteluun ja kypsyysmalleihin. Malli kehitettiin olemassa olevan kirjallisuuden perusteella ja hyödyntämällä kasvuyritysten yhteisön asiantuntemusta ja kokemusta. Alan asiantuntijat validoivat mallin sisällön, käytännöllisyyden ja hyödyllisyyden perusteella, kun taas kasvuyritykset arvioivat mallin toteutettavuuden, käytettävyyden ja hyödyllisyyden perusteella. Tulokset paljastivat, että mallia pidettiin käytännöllisenä ja skaalautuvana, ja sen uskottiin tuottavan hyödyllisiä tuloksia kaikissa kansainvälistymisen vaiheissa. Lisäksi kasvuyritykset aikovat jatkaa mallin käyttöä myös tulevaisuudessa. Tämä tutkielma tarjoaa uuden tavan lähestyä kasvuhakuisten pk-yritysten kansainvälistymisprosessin tukemista kehitetyn kansainvälistyvien pk-yritysten kasvuvalmiutta mittaavan mallin avulla.