„Bist du schwul, oder was?“ : eine Studie über den Gebrauch der Lexeme schwul und Schwule/Schwuler in der Zeitungssprache - Karkulahti, Kimi (2021)
Yhteiskunnan normit ja erilaiset konventiot muuttuvat alati, ja yhteiskunnalliset muutokset heijastelevat myös kielenkäyttöä ja siinä tapahtuvia muutoksia. Yhteiskunta ja ihmiset luovat eräänlaisia sääntöjä siitä, minkälainen kielenkäyttö on hyväksyttävää ja millaisia teemoja tulisi esimerkiksi välttää. Tabusanat ovat sanoja, joiden käyttö ei ole tietyissä konteksteissa hyväksyttävää ja joista puhumista koitetaan vältellä esimerkiksi eufemismien avulla. Tabusanan määritelmä on kuitenkin häilyvä, sillä toisessa kontekstissa normaali sana voi taas toisessa olla tabu, ja aiemmin niin sanottu neutraali sana voi myös muuttua tabusanaksi tai päinvastoin. Sama ilmiö on myös tapahtunut saksan kielessä sanojen schwul ja Schwule/Schwuler kohdalla, sillä ne ovat aiemmasta tabusanan leimastaan huolimatta normalisoituneet osaksi arkipäiväistä elämää, ja sitä käytetään yhtä lailla synonyyminä sanalle homosexuell. Tässä kandidaatintutkielmassa tutkitaan saksankielisten lekseemien schwul ja Schwule/Schwuler käyttöä sanomalehtikielessä, ja tutkimus tullaan tekemään korpusanalyysin (DeReKo) avulla. Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa lekseemien eri käyttötapoja ja verrata niiden yleisyyttä ja käyttöä vuosien 1995 ja 2019 välillä. Korpustuloksista löydettyä tietoa verrataan kahdesta saksankielisestä sanakirjasta löytyviin tietoihin mm. lekseemien yleisyyteen ja tunnistettuihin käyttötapoihin nähden. Sanakirjojen määritelmät lekseemeistä kuvaavat niiden käyttöä suurimmalta osin kattavasti, mutta korpuksista saatujen tietojen perusteella on myös havaittavissa käyttötapoja, jotka eivät sanakirjoissa ole saaneet erillistä mainintaa. Korpuksesta myös saadaan kvantitatiivista tietoa eri käyttötapojen esiintyvyydestä ja niiden välillä vallitsevista voimasuhteista.