Suosittelujärjestelmien eettiset haasteet - Ala-Nissilä, Samuli (2021)
Suosittelujärjestelmät ovat laajasti käytettyjä työkaluja suurien tietomäärien hallintaan ja merkittävässä roolissa monissa digitaalisissa palveluissa, kuten Netflixissä ja Amazonissa. Tämä systemaattisena kirjallisuuskatsauksena toteutettu kandidaatintutkielma toimii hyvänä aloituskohtana suosittelujärjestelmien eettisten haasteiden kirjavaan ja suhteellisen tuoreeseen tutkimukseen. Aiheen tutkimuksesta havaittiin, että niiden toiminnassa ja käytössä on eettisiä haasteita, jotka liittyvät yksityisyyteen, suosittelujen perustelemattomuuteen, algoritmien sulkeutuneisuuteen, suosittelujen eettisyyteen, sosiaalisiin vaikutuksiin, käyttäjän autonomiaan ja reiluuteen. Näillä haasteilla todettiin kirjallisuudessa erilaisia vaikutuksia suosittelujärjestelmien eri sidosryhmille. Lisäksi tutkielmassa esitellään havaittuja ratkaisuehdotuksia kyseisiin haasteisiin.