Korpusavusteinen diskurssintutkimus itsemurha-sanan kollokaattiverbeistä Suomi24-keskustelufoorumilla - Hämäläinen, Veera (2021)
Tutkimuksessani tarkastelen, millaista itsemurhapuhetta Suomi24-keskustelufoorumilla esiintyy. Lähestyn aihetta tutkimalla itsemurha-sanan kollokaattiverbejä, joten tutkimukseni valottaa itsemurha-aiheista keskustelua verbien kuvaaman toiminnan ja tapahtumien näkökulmasta. Koska käytän tutkimusmenetelmänä korpusavusteista diskurssintutkimusta (CADS), teoriani pohjautuu korpustutkimukseen, diskurssintutkimukseen sekä nämä kaksi metodia yhdistävään CADS:iin. Tutkimuskysymykseni ovat: 1. Mitä kollokaattiverbejä itsemurha-sanaan liittyy Suomi24-foorumilla? ja 2. Millaisiin diskursiivisiin merkitysryhmiin nämä verbit voidaan jaotella? Aineistoni muodostuu Suomi24-keskustelufoorumista koostetusta korpuksesta, joka sisältää keskustelufoorumin dataa vuosilta 2001–2017. Korp-hakukäyttöliittymän avulla keräsin tutkimusaineistoni hakusanalla itsemurha. AntConc-korpusanalyysityökalulla sain puolestaan poimittua aineistosta itsemurha-sanan kollokaattiverbit, joita oli yhteensä 86. Analyysin pohjatyönä ryhmittelin kollokaattiverbit esiintymiskontekstinsa määrittelemien merkitysten mukaan teksteissä yleisimmin esiintyviin lausetyyppeihin, minkä jälkeen muodostin kollokaattiverbeistä diskursiivisia merkitysryhmiä, joita tuli yhteensä kahdeksan: itsemurhaan suhtautuminen, itsemurhasta puhuminen, yhteiskunnallinen itsemurhapuhe, itsemurhan tekeminen, itsemurhan tekotavat ja syyt, tunnekokemukset, itsemurhan suunnittelu sekä itsemurhan personointi. Aineiston ja merkitysryhmien perusteella oli mahdollista nimetä myös kolme potentiaalista, koko aineistoa kuvaavaa diskurssia: itsemurhan tekeminen, itsemurhaan suhtautuminen ja yhteiskunnallinen näkökulma. Tutkimuksessani muodostuneet diskursiiviset merkitysryhmät tuovat ilmi, millä tavoin ihmiset puhuvat itsemurhasta Suomi24-keskustelufoorumilla. Keskustelufoorumia tutkimalla pääsee lähelle luonnollista, vapaata ja anonymiteetin suojaamaa keskustelua itsemurhankin kaltaisesta yhteiskunnallisesti arasta, mutta puhuttavasta aiheesta. Selkeä havainto oli, että merkittävä osa itsemurhapuheesta käsitteli keskustelijoiden henkilökohtaisia kokemuksia, aikomuksia tai ajatuksia. Keskustelufoorumilla muun muassa purettiin omaa pahaa oloa, kerrottiin itsemurhasuunnitelmista ja etsittiin tietoa itsemurhan tekotavoista. Tutkimus osoittaa olemassa olevan tarpeen puhua itsemurhaan liittyvistä asioista muiden ihmisten kanssa ja keskustelufoorumin merkittävän roolin kyseisen puheen alustana.