Itsearvio todellisen osaamisen kuvaajana : erot sukupuolten välillä - Ronkainen, Pinja; Jussila, Saana (2021)
Itsearvio on paljon käytetty arviointimenetelmä, jolla pyritään kartoittamaan henkilön käsitystä omasta osaamisestaan. Sitä ei kuitenkaan pidetä kovin tarkkana todellisen osaamisen kuvaajana, sillä ihmisen oman osaamisen arviointiin liittyy erilaisia haasteita. Itsearviointiin liittyvät haasteet voivat ilmetä eri tavoin sukupuolten välillä, mutta aikaisempi tutkimus itsearviointiin liittyvistä sukupuolieroista on ollut ristiriitaista. Tutkimuksessamme pyrimme selvittämään, esiintyykö todellisessa osaamisessa ja itsearviossa eroja sukupuolten välillä. Todellista osaamista tutkimme hyödyntämällä FNAME-muistitehtävää, ja tutkittavien itsearvioita verrattiin todelliseen osaamiseen sukupuolittain. Muistitehtävässä miehet ja naiset eivät eronneet toisistaan todellisen osaamisen suhteen, mutta väärien vastausten kohdalla miesten itsearviot olivat korkeampia naisiin verrattuna. Tuloksemme tukivat osittain niiden tutkimusten tuloksia, joissa on havaittu miesten itsearvioiden olevan korkeampia kuin naisilla. Oikeita vastauksia tarkasteltaessa, eli kun osaaminen oli korkealla tasolla, itsearviot vastasivat todellista osaamista molemmilla sukupuolilla. Sen sijaan väärien vastausten kohdalla, eli kun osaaminen oli heikkoa, miesten itsearviot eivät vastanneet todellista osaamista. Tulostemme mukaan osaamisen taso vaikutti siis itsearvioon miehillä, joten tämän vuoksi olisi tärkeää tutkia lisää erilaisten osaamistasojen yhteyttä itsearvioon sukupuolittain. Lisäksi tulisi selvittää itsearviossa ilmenevien sukupuolierojen taustalla vaikuttavia syitä.