Koulutusvienti – todellinen aarre : Agenda 2030 haasteet ratkaistavissa globaalisti : ”Ei meillä oppilaitostasolla ole hajuakaan siitä mitä koulutusvienti on” - Harjula, Joni; Haapanen, Ursula (2021)
Pro gradu -tutkielmassa tarkoituksena oli selvittää suomalaisen koulutusviennin tekijöitä Varalan Urheiluopiston koulutustoiminnan kansainvälisen suunnittelun tarpeisiin. Tutkimuksen tavoitteena on asiantuntijoiden näkemysten avulla tukea päätavoitetta. Tämän tutkimuksen erityisenä käytännön tavoitteena oli tuottaa Varalalle askelmerkkejä kansainvälisen toiminnan suunnitteluun kehittämismenetelmän keinoin. Tutkimus on laadullinen tutkimus ja aineistonkeruumenetelmänä tutkimuksessa käytettiin puolistrukturoitua kyselylomaketta (N=8) sekä puolistrukturoitua yksilöhaastattelua (N=6). Kyselyyn vastanneet sekä haastateltavat valikoituivat instituutionaalisen asemansa perusteella. Laadullisen aineiston tuottaneet teemat alistettiin kehittämistyön metodiin. Liikuntatieteellisen kontribuution kehittämismetodiin toi tutkimuksen tulosten hyödyntäminen Varalan koulutusviennin suunnittelussa. Tutkimuksen merkittävin löydös kytkeytyi YK:n Agenda 2030 ja etenkin sieltä kohta neljä, ”Hyvä Koulutus”. YK:n Agenda 2030 mukaan Suomen tulisi priorisoida koulutusvientiä vahvemmin. Tuloksissa ilmeni myös koulutusvientiä hidastavia asioita kuten lainsäädännön haasteet sekä puutteellista osaamista tuotteistamisessa, myynnissä ja yhteistyön tekemisessä. Edistäviä tekijöitä ovat lainsäädännön kehittyminen sekä työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen laajat mahdollisuudet maailmalla, jotka tarjoavat vastauksen ammattitaitoiseen osaajapulaan. Pedagogisen kehittämistutkimuksen johtopäätöksenä todettiin, että Varalan Urheiluopistolla on hyvät edellytykset ja mahdollisuudet koulutusvientiin sekä sen kasvattamiseen. Koulutetuista ammattiosaajista on pula maailmalla. Jatkossa kannattaa panostaa tuotteistamiseen, myyntiin, alueelliseen yhteistyöhön, sekä ennakkoselvityksiin asiakkaan maasta ja kulttuurista.