Arvon yhteisluonti, motiivit ja tavoitteet liiketoiminnan ekosysteemeissä : case Sport Fund - Sillanmäki, Emma-Kaisa (2021)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella arvon yhteisluomista sekä sidosryhmien motiiveja ja tavoitteita liiketoiminnan ekosysteemeissä. Ekosysteemiä tarkastellaan tutkimuksessa Sport Fund urheilijarahaston näkökulmasta. Pyrkimyksenä on selvittää, miten sidosryhmien yhteistyö vaikuttaa yhteisarvonluontiin, mitä tavotteita eri sidosryhmät asettavat ekosysteemin toiminnallle sekä mitkä tekijät motivoivat sidosryhmiä sitoutumaan ekosysteemin toimintaan. Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelemalla kahdeksaa eri henkilöä Sport Fund urheilijarahaston eri sidosryhmistä. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että ekosysteemien toiminnan ja arvonluonnin kannalta olennaisimpia tekijöitä ovat vuorovaikutus, yhteiset motiivit sekä tavoitteet. Tutkimuksen tulokset pyrittiin linkittämään tutkimuskirjallisuuteen ja haastatteluiden perusteella pystyttiin löytämään yhtäläisyyksiä Sport Fund urheilijarahaston eri sidosryhmien arvoissa, tavoitteissa ja motiiveissa. Sidosryhmien arvoista nousi esiin yhdessä tekeminen, suomalaisen urheilun kehittämien sekä innovatiivisuus ja oppiminen. Merkittävimpiä tavoitteita olivat urheilijoiden yhteiskunnallisen aseman kehittäminen sekä uudenlaisten kumppanuuksien muodostaminen. Yhteiskuntavastuullisuus, kehittäminen sekä Sport Fundin tuomat kumppanuudet nousivat puolestaan tärkeimmiksi motiiveiksi osallistua urheilijarahaston toimintaan. Suurimpia eroavaisuuksia haastatteluiden vastauksissa löydettiin muiden sidosryhmien ja urheilijoiden välillä.