Tyttöystävä jätti, okei? : sukupuolirepresentaatiot ja niiden rakentuminen HBO-sarjojen esittelyteksteissä - Back, Annika (2021)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten nais- ja mieshahmoja representoidaan HBO-suoratoistopalvelun teosten, kuten sarjojen ja elokuvien, esittelyteksteissä. Tutkimus on laadullista, systeemis-funktionaaliseen kieliteoriaan nojaavaa tekstintutkimusta, joka noudattaa feministisen tutkimusperinteen periaatteita. Tavoitteenani on tehdä näkyväksi tekijöitä, joilla rakennetaan kuvaa sukupuolesta ja vertailla sukupuolten representaatioita suhteessa toisiinsa. Tutkimus on aineistolähtöistä ja teoriasidonnaista, eli aineistosta esille nousevat kielelliset piirteet toimivat suuntaviivoina sille, mihin itse analyysi kohdistuu. Samalla kuitenkin tekstejä tarkastellaan systeemis-funktionaalisen kieliteorian ja feministisen tutkimussuuntauksen viitekehyksissä. Analyysitapana tutkimuksessa toimii kielellinen analyysi, ja sen avulla erilaisten representaatioiden tyypittely, kun taas feministinen viitekehys toimii kehikkona aineiston tarkastelulle ja sukupuolisensitiivisyydelle läpi tutkimusvaiheiden. Tutkimus pyrkii vastaamaan seuraaviin kysymyksiin: 1. Millaisia sukupuolirepresentaatioita HBO:n esittelytekstit luovat mies- ja naissukupuolesta? 2. Millaisin kielellisin keinoin representaatioita rakennetaan? Mitkä keinot toistuvat? Tutkimuksessa nousee esille kaksi hallitsevaa representaatiota, jotka esittävät 1) miehet voimakkaina toimijoina ja 2) naiset heikkoina toimijoina. Aineistosta nousee esille myös kaksi vähemmän näkyvää representaatioita: 3) miehet passiivisina toimijoina ja 4) vahvan naisen representaatio. Esittelytekstit esittelevät teoksia lähtökohtaisesti miesten näkökulmasta ja samalla toisintavat perinteisiä sukupuolikäsityksiä ja -rooleja. Vähemmän näkyvät sekä perinteisistä sukupuolirooleista poikkeavat representaatiot toteutuvat tiukemmin rajaehdoin. Tutkimuksen perusteella myös esittelytekstit toisintavat miessukupuolen roolia ensisijaisena ja aktiivisena yksikkönä.