Facebook as a discursive space for grassroots action - Tammi, Ritva (2021)
Opinnäytetyön tavoitteena on tarkastella Internetin sosiaalisissa vuorovaikutusryhmissä tapahtuvaa toimintaa sekä analysoida yrityksiä rakentaa ja ylläpitää kansalaisidentiteetin representaatioita Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2012 nivoutuneissa Facebook-ryhmissä. Tutkimus edustaa laadullista tutkimusta: käytän havainnoivaa osallistumista puuttumatta itse osallistujana sivuston toimintaan. Tutkimuksen teoriakehyksenä käytän kriittistä diskurssianalyysiä (critical discourse analysis, CDA) ja sosiosemiotiikkaa (social semiotics), joiden kautta tarkastelen resurssien ja varantojen käyttöä monimediaisen (multimodal) verkkotekstin kriittisessä analyysissä. Teoriataustassa vaikuttaa Hallidayn systeemis-funktionaalinen kielitiede. Tutkimuksessa analysoidaan kirjoitettua kieltä ja kuvallista aineistoa kokonaistekstinä ja sivustoa tarkastellaan sosiosemioottisena entiteettinä havainnoiden myös teksteihin liittyviä sosiokulttuurisia ja diskurssikäytänteitä.