Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto kriittisten menestystekijöiden ja jälkiseurannan näkökulmasta - Eronen, Oona (2021)
Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna monilla suurilla organisaatioilla on käytössään jonkinlainen ERP-järjestelmä. Myös yhä useammat pk-yritykset hyödyntävät toiminnanohjausjärjestelmiä liiketoimintansa tukena. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella, miten toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto on edennyt laskentatoimen palveluita tarjoavassa konsernissa X. Koko yrityksen kattava toiminnanohjausjärjestelmä ja sen implementaatioprosessi osaksi yrityksen infrastruktuurin kehittämistä on erittäin ajankohtainen ja merkittävä tutkimusaihe ottaen huomioon koronavuoden aikana vauhdittuneet globaalit trendit, kuten digitalisaation ja etätyöskentelyn. Toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönottoon liittyvää kirjallisuutta on julkaistu runsaasti viime vuosikymmenten aikana. Kiinnostavaa on, että vaikka aihetta on tutkittu laajasti, silti suuri osa käyttöönotoista epäonnistuu. Tämä tutkimus tarjoaa tärkeän lisän aikaisempaan tutkimukseen kohdistuen laskentatoimen palveluita tarjoavan yrityksen käyttöönottoprojektiin. Käyttöönottoprojektin ajoittuminen keskelle koronaviruspandemiaa luo poikkeuksellisena ajanjaksona ainutkertaisen tutkimusasetelman aiempiin tutkimuksiin verrattuna. Tässä tutkimuksessa käyttöönottoa tarkastellaan erityisesti kirjallisuudesta tuttujen kriittisten menestystekijöiden näkökulmasta, minkä lisäksi ollaan kiinnostuneita käyttöönoton jälkiseurannasta. Kyseisiin teemoihin tutustutaan tarkemmin tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä. Tutkimuksen empiirinen data on kerätty puolistrukturoiduin haastatteluin tammikuussa 2021. Tuloksena esitetään, että case-yrityksen käyttöönoton merkittävimmät haasteet linkittyivät usean toimipaikan käyttöönoton hallintaan. Konsernin laajuisen projektin läpiviemiseen liittyy aina omat dilemmansa, joista on mahdollista oppia projekti projektilta enemmän.