Strategic cybersecurity analysis - Isokangas, Jyrki (2021)
Kyberturvallisuudessa hyökkääjällä on oletuksena etulyöntiasema ja puolustajan tehtävänä on lähinnä reagoida. Toisaalta kyberturvallisuutta ei voida pitää enää pelkästään teknisenä haasteena, vaan sillä on aikaisempaa suurempi strateginen ja geopoliittinen rooli, vaikuttaen jopa kansalliseen turvallisuuteen. Pääosin reagoiva ja tekninen kyberturvallisuus ei kykene vastaamaan yksinään tulevaisuuden haasteisiin, vaan hyökkääjän etulyöntiasema tulisi saada siirrettyä puolustajalle. Haastava tavoite voi olla saavutettavissa strategisella analyysillä, joka kykenee tukemaan ennakoivaa ja tietoon perustuvaa kyberturvallisuuden päätöksentekoa. Tämä pro gradu -tutkimus määrittelee kyberturvallisuuden strategisen analyysin, esittelee analyysissä käytettävän mallin sekä arvioi miten analyysin tuloksia voidaan hyödyntää päätöksenteossa. Kyberturvallisuuden strategisen analyysin malli käsittää kyberuhkan, kohteena olevan informaatiojärjestelmän, kybertilan sekä näiden välisen vuorovaikutuksen. Mallin avulla kyetään tunnistamaan päätöksentekoa varten kyberturvallisuuden kehittämistarpeet ja resurssien priorisointi.