Kokeneiden ja aloittelevien johtajien näkemyksiä tulevaisuuden muutostarpeista uusien ikäsukupolvien astuessa työelämään - Leppänen, Emmi-Maria (2021)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on laadullisesti tutkia ja selittää, millä tavalla kokeneet ja aloittelevat johtajat hahmottavat nuorten ikäsukupolvien työelämään siirtymisen mukanaan tuomia mahdollisia johtajuuden muutostarpeita. Tutkimustehtävänä oli selvittää, onko johtajien uran pituudella merkitystä tulevaisuuden muutostarpeiden havainnoimisessa tai toteuttamisessa. Tutkimuksella pyritään lisäämään ymmärrystä johtajien näkemyksistä siitä, mitä he kokevat nuorten ikäsukupolvien tuovan mukanaan työelämään ja kuinka johtajat kokevat näiden muutoksien vaikuttavan heidän omaan johtamiseensa. Tutkimuksen tutkimuskysymysten keskeisenä teoriana on käytetty Kurt Lewin (1947) muutosjohtamisen kolmivaiheista teoriaa, jonka kautta perehdytään johtajien näkemykseen nykytilasta, muutoksesta ja muutoksen asettumisesta organisaatioon. Tutkielman teoriaosuus on koottu sukupolviajatteluun, ikäjohtamiseen, muutosjohtamiseen, johtajuuden kehittymiseen sekä tulevaisuuden johtamistarpeisiin liittyvistä aikaisemmista tutkimuksista. Laadullinen tutkimus toteutettiin haastattelemalla kymmentä johtajaa, joista viisi oli urallaan kokenutta ja viisi aloittelevaa johtajaa. Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että molemmilla johtajilla, niin kokeneilla, kuin myös aloittelevilla johtajilla, oli tutkimuksen valossa hyvät edellytykset havainnoida muutoksia. Kuitenkin johtajien vastaukset painottuivat välillä kokeneiden johtajien, välillä aloittelevien johtajien eduksi. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta, että johtajien uran pituudella voidaan nähdä olevan vaikutusta tietyillä osa-alueilla, kuten nuorten ikäsukupolvien toiveiden havainnoimisessa, organisaatiossa jo tapahtuneiden muutoksien hahmottamisessa, johtajien luottamuksessa omaan johtamiseen sekä johtajan mahdollisuuksiin vaikuttaa organisaation johtamiskulttuuriin. Tutkimus osoittaa, että uran pituudella on positiivia vaikutuksia muutoksien havainnoimisessa sekä toteuttamisessa, mutta tutkimus osoittaa myös samalla, että se ei ole kaikki kaikessa.