Transparency of the Finnish municipal companies from the viewpoint of the local authority audit committees - Vaarnamo, Vilho (2021)
Tässä Pro Gradu -tutkielmassa tarkastellaan kuntayhtiöiden läpinäkyvyyttä sekä niiden tarkastusta erityisesti kuntien tarkastuslautakuntien näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkielmaa varten haastateltiin kymmentä tarkastuslautakunnan jäsentä kahdeksasta eri Suomen kunnasta. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina, joiden tarkoituksena oli tutkia tarkastuslautakunnan jäsenten mielipiteitä liittyen kuntayhtiöiden tarkastukseen sekä lautakunnan toimivaltuuksiin. Kuntien julkista toimintaa on lisääntyvässä määrin yhtiöitetty niiden omistamille osakeyhtiöille. Kuntaomisteisten yritysten lukumäärä on moninkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa, ja samalla myös veroilla kerättyjä rahoja käytetään osakeyhtiöiden kautta yhä enemmän. Yhtiöittämisen tavoitteena on usein edistää kilpailua, turvata markkinaperusteinen hinnoittelu sekä parantaa kustannusrakenteen läpinäkyvyyttä, taloudellista tehokkuutta ja tuloksien vertailtavuutta. Corporate governance eli hyvä hallinnointitapa on tärkeä osa myös julkisen sektorin hallintojärjestelmää. Olennainen osa hyvää hallinnointitapaa on tilivelvollisuuden ja läpinäkyvyyden korostaminen julkisissa organisaatioissa. Kunnan salassa pidettäviin asiakirjoihin pääsee käsiksi vain tarkkaan rajattu joukko, kuten esimerkiksi kunnan tarkastuslautakunta. Haastatellut tarkastuslautakunnan jäsenet näkivät tarkastuslautakunnan roolin tärkeänä erityisesti kuntakonsernin toiminnantarkastuksessa. Monen haastatellun mielestä tiedonsaanti kuntayhtiöistä on tällä hetkellä haastavaa tarkastuslautakunnan jäsenenä. Merkittävimmät havaitut ongelmat kuntakonsernissa ja -yhtiöissä koskivat erityisesti virkamiesten ja luottamushenkilöiden kaksoisrooleja ja jääviyttä kuntakonsernin sisällä. Läpinäkyvyyden lisäämistä kuntayhtiöissä haastateltavat pitivät tavoiteltavana. Läpinäkyvyyttä voitaisiin lisätä esimerkiksi kunnan omistajaohjauksen kautta tai ulottamalla julkisuuslaki koskemaan myös kunnan omistamia yhtiöitä Ruotsin mallin mukaisesti. Osa haastatelluista piti kuitenkin liiallista julkisuutta haitallisena avoimilla markkinoilla toimiville kuntayhtiöille. Julkisuuslain ulottamisen vaikutuksista julkisomisteisten yhtiöiden toimintaan tulisikin tehdä selvitys.