Aika luopua imperiumista : Intian ja Pakistanin itsenäistyminen Britannian parlamentin näkökulmasta vuosina 1947 - 1949 - Haka, Aleksi (2021)
Tutkimuksessa tarkastellaan Intian ja Pakistanin itsenäistymistä Britannian siirtomaavallasta Britannian parlamentin näkökulmasta vuosien 1947 – 1949 välisenä aikana. Työn tavoitteena on selvittää, millaista keskustelua Intian itsenäistymisprosessista Britannian parlamentissa käytiin. Tutkimus on kiinnostunut siitä, mitkä kysymykset nousivat päällimmäisinä esille, ja miksi juuri ne kiinnostivat. Tavoitteena on myös selvittää, muuttuivatko keskustelu ja käsitykset ajanjakson aikana. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan, miten Britannian parlamentissa suhtauduttiin ongelmiin Intian ja Pakistanin alueilla ja onko eri puolueiden parlamentaarikkojen näkemyksissä ollut eroja. Työssä on otettu myös huomioon joidenkin parlamentin jäsenten henkilöhistoria, ja sen taustalta pohdittu, miksi juuri he ovat puhuneet tietyistä aiheista. Intian hallinto oli siirretty Britannian kauppakomppanialta Britannian kruunulle vuonna 1858. Lopullinen päätös antaa Intialle itsenäisyys tapahtui toisen maailmansodan jälkeen. Britannian ulkopolitiikka muuttui Intian itsenäisyyden kannalta paljon myönteisemmäksi, kun vuonna 1945 valtaan tuli Clement Attleen johtama työväenpuolue. Intian uudeksi varakuninkaaksi nimitettiin Louis Mountbatten, jonka tehtäväksi tuli toteuttaa vallansiirto. Itsenäistymisprosessissa maa jaettiin uskonnollisin perustein Radcliffe-linjan mukaisesti Intian ja Pakistanin valtioihin. Tilanne johti pian massasiirtolaisuuteen, levottomuuksiin ja Intian ja Pakistanin väliseen sotaan. Pääasiallisena alkuperäislähteenä tutkimuksessa käytetään Britannian parlamenttikeskusteluja. Ne ovat luettavissa sähköisesti Hansard-arkistointijärjestelmästä. Tutkielmassa analysoidaan poliitikkojen puhetta tarkastelemalla esiin nousseita aiheita sekä ottamalla huomioon kyseinen historiallinen ajanjakso ja sen olosuhteet. Tutkimuksen tuloksena voidaan havaita, että keskustelu on ollut hyvin Britannia-keskeistä ja ongelmia on lähestytty nimenomaan oman valtion näkökulmasta. Diskursseissa nousevat vahvasti esiin imperialistinen näkökulma sekä keskustelut kaupallisista suhteista. Keskustelujen kohteina olivat myös puolustuspoliittiset asiat. Intian alueen ongelmiin ja kärsimyksiin liittyvää diskurssiakin esiintyi, mutta se oli usein sidoksissa alueella olevien Britannian kansalaisten tilanteeseen. Rauhanomaista vallanvaihtoa korostettiin erityisesti hallituksen taholta. Käydyissä parlamenttikeskusteluissa tulee esille myös, että itsenäistymisprosessin ongelmista huolimatta oikeana vaihtoehtona pidettiin sallia uusien valtioiden ottaa vastuuta, ja antaa alueen päättää omasta tulevaisuudestaan. Tällainen ajattelutapa hyväksyttiin parlamentissa varsinkin hallituksen taholta.