Toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönoton epäonnistumisen syyt ja niiden hallinta - Honkaniemi, Eero (2021)
Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotolla yrityksen on mahdollista saavuttaa monia hyötyjä. Onnistuneella käyttöönotolla on positiivisia vaikutuksia yrityksen kaikille tasoille, ja konkreettisia hyötyjä voivat olla esimerkiksi valmistuskustannusten pieneneminen, parempi resurssienhallinta sekä tehokkaampi johtaminen. Käyttöönotto ei kuitenkaan aina suju ongelmitta ja monet niistä päätyvät epäonnistumiseen. Epäonnistumiseen vaikuttavat kriittiset menestystekijät, joiden heikko hallinta aiheuttaa ongelmia käyttöönottoprosessin aikana, ja yleensä ne liittyvät organisaationaalisiin tai inhimillisiin tekijöihin. Tunnistettuja tekijöitä on lukuisia, mutta usein eniten ongelmia aiheuttavat juuri avaintekijöiden puutteellinen huomioiminen. Ylimmän johdon tuki, kommunikointi ja käyttäjäkoulutus ovat esimerkkejä tekijöistä, joilla on suuri vaikutus käyttöönottoprojektin läpiviennissä. Lisäksi eri tekijöiden epäonnistumisella on negatiivisa vaikutuksia käyttöönoton muihinkin tekijöihin. Ongelmia aiheuttavien tekijöiden vaikutuksia on kuitenkin mahdollista hallita eri keinoin, kuten johdon aktiivisin toimien tai tehokkaan kommunikoinnin avulla. Tämän tutkielman tarkoituksena on tunnistaa toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoon vaikuttavia yleisimpiä ongelmia aiheuttavia kriittisiä menestystekijöitä, sekä pohtia niiden mahdollisia hallintakeinoja. Tutkielma on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena.