Translating animated Moomins : differences and translation strategies in the Finnish and English dubs - Maunuaho, Kaisa (2021)
Tämä tutkielma tutkii animoitujen Muumien suomen- ja englanninkielisten dubbausten eroja sarjoissa Muumilaakson tarinoita ja Muumilaakso. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia eroja dubbauksissa on. Tutkimuksessa tutkitaan lisäksi mitä Chestermanin (2016) kääntämisstrategioita on käytetty eroavaisuuksissa. Tutkimuksessa selvitetään myös, miten Chaumen (1997, 2004, 2012) teoriat audiovisuaalisesta kääntämisestä soveltuvat ja toteutuvat kyseisessä aineistossa.