Yhteenveto: | Tämän työn tavoitteena oli tutkia kunnian representaatiota Jules Vernen teoksessa Le Tour du monde en quatre-vingts jours eli Maailman ympäri 80 päivässä. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään diskurssianalyysin avulla, miten kunnia oli esitetty eli representoitu teoksessa. Kunnian representaatiota tarkasteltiin teoksen päähenkilön Phileas Foggin kautta.
Tutkimuksen korpukseksi valittiin otteita teoksen yhdeksästä eri luvusta, joissa Fogg tavalla tai toisella käyttäytyi kunniallisesti. Tutkimuksessa määriteltiin, miten kunnian käsite oli määritelty teoksen julkaisuajankohtana eli 1800-luvun loppupuolella. Otteita analysoitiin neljän eri diskurssin avulla, jotka oli jaettu kahteen ryhmään. Ensimmäisessä tarkasteltiin kunniaa itsetunnon kautta, josta Foggin kunniakkuus kumpusi hänestä itsestään; toisessa puolestaan kunnian käsitettä tarkasteltiin muiden huomioimisen kannalta, eli niitä seikkoja, joiden avulla muut henkilöt näkivät Foggin kunniallisena henkilönä.
Tutkimuksen avulla osoitettiin, että analysoimalla Foggia on mahdollista löytää kunnian eri piirteitä sekä hänen käytöksestään että siitä, miten muut häneen suhtautuivat. Hän oli etuoikeutettu ja statukseltaan korkea-arvoinen herrasmies, joka käyttäytyi arvojensa ja velvollisuudentuntonsa mukaan ritarillisesti ja rohkeasti saavuttaen samalla arvostusta hänelle läheisiltä ihmisiltä. Näin ollen hän vastasi tutkimuksessa määriteltyä kunnian käsitettä.
|