Kun henkilöhahmot elävät omaa elämäänsä : kokemuksia henkilöhahmojen toimijuudesta fiktion kirjoittamisessa - Porthan, Piritta (2021)
Tutkielmani tarkastelee kirjoittajien kokemuksia henkilöhahmojen itsenäiseltä tuntuvasta toimijuudesta fiktion kirjoittamisessa. Kokemus on itselleni fiktion kirjoittamiseni perusta, ja siihen on aina liittynyt jotain tiedostamatonta. Kohdallani ilmiö on syntynyt itsestään, enkä ole osannut selittää, mistä siinä pohjimmiltaan on kyse.