Kehitysvammaisten lasten ja nuorten osallisuus urheiluseurojen toiminnassa - Turunen, Marjut (2021)
Tämän tutkimuksen aiheena on kehitysvammaisten lasten ja nuorten osallisuus urheiluseuroissa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten urheiluseurojen valmentajat kuvailevat kehitysvammaisten lasten ja nuorten osallisuutta ja sen toteutumista. Lisäksi haluttiin selvittää, mitkä tekijät valmentajien mukaan mahdollistavat kehitysvammaisten lasten ja nuorten osallisuuden ja liikunnallisen tasa-arvon toteutumista. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa tutkittiin kehitysvammaisten lasten ja nuorten osallisuudesta harrastusryhmissä. Tutkimusaineisto kerättiin yksilöhaastatteluina ja haastatteluaineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin menetelmällä. Tutkimukseen osallistuneiden valmentajien mukaan osallisuus on urheiluseuran toimintaan osallistumista, yksilön kokemusta merkityksellisyydestä sekä yksilön vaikuttamista harrastustoimintaan. Kehitysvammaisen lapsen ja nuoren osallisuuden ja liikunnallisen tasa-arvon mahdollistavia tekijöitä valmentajien mukaan ovat arvot ja ympäristöön liittyvät tekijät. Tuloksissa nousee esille asenteiden, käsitysten ja periaatteiden merkitys osallisuuden ja tasa-arvoisen liikunnan toteutumisessa. Osallisuuden ja tasa-arvoisuuden toteutuminen riippuu muista ihmisistä, seurojen tietoisuudesta järjestää harrastus-mahdollisuuksia ja käytännön toteutumisesta. Tuloksista voidaankin päätellä, että kehitysvammaisten lasten ja nuorten liikunnallisen tasa-arvon ja osallisuuden toteutuminen riippuu muiden ihmisten aktiivisuudesta ja halusta toimia osallisuuden edistämiseksi.