Un mouvement de colère ou une contestation pacifique ? : la représentation du mouvement Black Lives Matter après la mort de George Floyd dans des articles du Figaro et du Monde - Ruuti, Johanna (2021)
Diskurssianalyysin avulla selvitimme tässä tutkimuksessa, millaisessa valossa lehdet Le Figaro ja Le Monde näyttävät Black Lives Matter -liikkeen ja sen nimissä tapahtuvat mielenosoitukset. Molemmista lehdistä valitsimme yhdet artikkelit, joista löysimme neljä diskurssia. Analysoimme näitä diskursseja tehden vertailun siitä, miten kumpainenkin lehti käsittelee niitä artikkeleissaan. Neljä tarkasteltavaa diskurssia olivat tärkeän tapahtuman, rauhallisuuden, juhlallisuuden ja kaaoksen diskurssit. Artikkeleista pystyimme löytämään jokaiseen teemaan liittyviä ilmauksia, joita analysoimme ja selitimme sekä vertailimme. Yhteenvedossa totesimme Le Figaron käsittelevän liikettä selkeästi negatiivisemmalla asenteella. Artikkelissa painotettiin liikkeen aiheuttamaan kaaokseen ja poliisien tarpeeseen saada mielenosoittajat kuriin. Le Monden artikkelissa taas selkeästi huokui positiivisempi asenne, sillä se muodosti liikkeestä rauhallisuuden mielikuvan sekä korosti enemmän poliisin tekemää aiheetonta väkivaltaa mielenosoittajia kohtaan. Totesimme myös sen, että käsittelimme tutkimuksessamme vain yhtä artikkelia per lehti, joten emme voi sanoa jokaisen artikkelin maalaavan samanlaista kuvaa liikkeestä.