Jyskän alueen rakennuskannan kehitys ja asuinolot 1940-1970 - Kavalto, Aatu (2021)
Tässä tutkielmassa tarkastelen Jyskän asuinalueen rakennuskannan kehitystä ja asuinoloja rakennetun ympäristön kautta. Tarkastelen, mitkä tekijät vaikuttivat Jyskän rakennuskannan kehitykseen ja millaiseksi alue tutkimuksen ajanjaksolla kehittyi, erityisesti tutkimalla rakennusinventointeja sekä Jyväskylän kaupunginvaltuuston vuosikatsauksia. Entisen Jyväskylän maalaiskunnan alueella sijaitsevan Jyskän kehitys harvaan asutusta “periferiasta” nykyisenlaiseksi pientaloalueeksi ja taajamaksi ajoittuu sotien ajalta noin 1970-luvun vaihteeseen, jolloin Jyskän alueelle alettiin monen muun maalaiskunnan pitäjän tapaan kehittämään viimein yleiskaavaa.