Hyväksymis- ja omistautumisterapiapohjaisen ryhmäintervention tuottamat merkityssisällöt omaishoitajien kokemana - Äikäs, Karoliina; Puurtinen, Pauliina (2021)
Tutkimuksemme tarkoituksena oli selvittää hyväksymis- ja omistautumisterapiapohjaisen ryhmäintervention tuottamia merkityssisältöjä omaishoitajien kokemana. Teoreettisen viitekehyksen tutkimuksellemme muodosti omaishoitajuus, psykologinen joustavuus sekä hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT, engl. Acceptance and Commitment Therapy, ACT). Omaishoitaja voi kokea omaishoitajuuden kuormittavana, mikä saattaa vaikuttaa omaishoitajan henkiseen hyvinvointiin, talouteen ja sosiaaliseen toimintaan. HOT:n tarkoituksena on lisätä ihmisen psykologista joustavuutta erilaisissa elämäntilanteissa kuuden psykologisen joustavuuden osa-alueen ja HOT:n periaatteen kautta: hyväksyntä, mielen kontrollinen heikentäminen, tietoinen läsnäolo, minä havainnoijana, arvot ja arvojen mukainen toiminta. Nämä prosessit ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa ja menevät osittain päällekkäin.