Protonielektronisiirtoreaktioiden tarkastelu semiklassisella mallilla - Hirvelä, Rene (2021)
Tässä tutkielmassa tutustutaan protonielektronisiirtoreaktioihin ja niiden mallintamiseen niin sanotulla semiklassisella mallilla. Mallissa olennaista on protonin ja elektronin kyt keytynyt siirtyminen ja protonin tunneloituminen. Protonin tunneloituminen on keskiössä tutkielman kokeellisessa osassa, jossa tarkastellaan numeerisesti protonin tunneloitumisto dennäköisyyttä, kun muutetaan tunneloitumisen vallia ja vaihdetaan protoni hiukkaseen, jolla on isompi massaa. Tuloksena saatiin, että korkeammalla ja leveämmällä vallilla sekä massiivisemmalla hiukkasella tunneloituminen on epätodennäköisempää. Mallinnuksessa valittiin myös sellaiset parametrit, jotka voisivat vastata jotain todellista systeemiä. Itse laskennassa ei ole otettu mitään kantaa siihen, missä ympäristössä protoni tunneloituu, mikä kuvaa hyvin mallin yleisyyttä, joka tekeekin mallista hyvin kiinnostavan.