Data-analytiikka terveydenhuollossa : systemaattinen kirjallisuuskartoitus - Erkkilä, Hanna (2021)
Massadata ja sen hyödyntäminen analytiikan keinoin on noussut viimeisten vuosikymmenten aikana yhdeksi keskeisimmäksi mielenkiinnon kohteeksi sekä tiedemaailmassa että liiketoiminnan eri osa-alueilla. Massadataa kertyy yhä kasvavalla nopeudella erilaisten teknologioiden käytön jatkuvasti lisääntyessä. Massadata on keskeinen käsite myös terveydenhuollossa, missä terveysdataa kertyy sekä terveydenhuollon organisaatioiden tietojärjestelmiin, että terveydenhuollon ulkopuolella esimerkiksi erilaisten puettavien teknologioiden kautta. Terveysdatan hyödyntämisellä data-analytiikan keinoin nähdään terveydenhuollossa paljon erilaisia käyttökohteita, kuten sairauksien varhaisen tunnistamisen ja diagnostiikan parantaminen, yksilökohtaisempien hoitomenetelmien kehittäminen, terveydenhuollon ammattilaisten päätöksenteon tukeminen ja terveydenhuollon johtamisen ja resurssien optimoinnin kehittäminen. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella data-analytiikan ja terveyden-huollon leikkauspintaa tieteellisessä kirjallisuudessa ja kartoittaa aiheesta tehtyjä tieteellisiä julkaisuja. Tutkimusongelmana on selvittää, milloin ja millä foorumeilla aiheesta on julkaistu tutkimuksia ja mitä aihepiirejä tutkimukset käsittelevät. Tutkimusaineistona on 176 tieteellistä julkaisua, jotka lajiteltiin systemaattisen kirjallisuuskartoituksen menetelmällä. Aineiston lajittelun perusteella todettiin, että data-analytiikka terveydenhuollossa on selkeästi ajankohtainen aihe, sillä viimeisen viiden vuoden aikana aiheeseen liittyvien julkaisujen määrä on selvästi lisääntynyt. Aiheeseen liittyviä tieteellisiä julkaisuja on julkaistu hyvin laajasti eri tieteellisillä foorumeilla ja aineistossa esiintyy melko tasaisesti sekä lehtiartikkeleita että konferenssijulkaisuja. Suurimmassa osassa julkaisuja tieteellisenä kontribuutiona on menetelmien arviointi ja julkaisujen yleisin aihe terveydenhuollon näkökulmasta on data-analytiikan sovellettavuuden arviointi terveydenhuoltoon, mutta data-analytiikan tutkimuksen tietyn sairauden tai potilasryhmän hoitoon nähdään selvästi lisääntyneen viime vuosina. Teknologisesta näkökulmasta suurin osa julkaisuista käsittelee tiettyä teknologiaa tai teknologista näkökulmaa, ja teknologioista yleisimmin esiintyvät koneoppiminen ja Apachen sovellukset. Tutkimusaineistossa yleisimmät käytetyn tai tutkitun data-analytiikan käyttötarkoitus ovat hoitomenetelmien kehittäminen ja sairauksien ennustaminen.