Pilvipalvelumallit ja niiden käyttö organisaatioissa - Humalamäki, Lauri (2020)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia mahdollisuuksia erilaiset pilvipalvelut tarjoavat yrityksien IT-infrastruktuurille ja antaa pilvipalveluista lukijalle kattava yleiskatsaus. Lukijalle kerrotaan pilvipalveluiden tuomista liiketoiminnallisista haasteista ja hyödyistä ja lisäksi käydään läpi, millaisille organisaatioille eri pilvipalvelut sopivat. Tarkastelun kohteena ovat muun muassa infrastruktuuri pilvessä (IAAS), palvelualusta pilvessä (PAAS) ja ohjelmisto pilvessä (SAAS). Näitä valmiita pilvipalvelumalleja verrataan organisaation itse ylläpitämiin yksityisiin on-premise -pilvipalveluihin ja lisäksi käsittelyyn otetaan uudempi termi, hybridipilvipalvelu. Eri pilvipalveluntarjoajan tuotteita esitellään ja käydään läpi ja lisäksi syvennytään tarkastelemaan pilvipalveluita tietoturvan ja ympäristön näkökulmasta. Tutkielman lopussa katsotaan vielä pilvipalveluiden levinneisyyttä Suomessa ja muualla maailmassa, erityisesti EU-alueella. Tutkielman lähteinä käytetään aiempia tutkimustuloksia, palveluntarjoajien kotisivustoja ja tieteellistä kirjallisuutta aiheesta.