Ohjelmoinnillista ajattelua tukevan toiminnan toteutuminen varhaiskasvatuksessa - Lepistö, Erika; Mattsson, Aino (2021)
Ohjelmoinnillisella ajattelulla (engl. computational thinking) tarkoitetaan ongelmanratkaisutapaa, jossa ongelman osat tunnistetaan ja ratkaistaan vaihe kerrallaan. Ohjelmoinnillinen ajattelu on tulevaisuuden taito, jonka kehityksen tukeminen tulisi aloittaa varhaiskasvatusikäisenä, jotta se tulisi yleiseksi tavaksi ajatella. Tämän tutkielman tavoitteena oli tutkia, kuinka paljon varhaiskasvatuksen opettajat toteuttavat suunnitelmallisesti ohjelmoinnillista ajattelua tukevaa toimintaa ja millainen varhaiskasvatuksen opettajien kom-petenssi ohjelmoinnillisen ajattelun tukemisen suhteen on. Lisäksi selvitettiin, onko työkokemuksen määrällä yhteyttä ohjelmoinnillisen ajattelun tukemisen kompetenssiin. Tutkimus toteutettiin määrällisenä kyselylomaketutkimuksena. Aineisto kerättiin julkaisemalla kyselyn linkki sosiaalisen median kanaviin. Kyselyyn vastaajat olivat varhaiskasvatuksen opettajia. Tutkimusaineistoa (n = 66) ana-lysoitiin määrällisin menetelmin SPSS-ohjelmistolla. Työkokemuksen määrä ei ollut yhteydessä siihen kuinka hyviksi varhaiskasvatuksen opettajat arvioivat omat taitonsa toteuttaa ohjelmoinnillista ajattelua tukevaa toimintaa. Varhaiskasvatuksen opettajien itsearvio kompe-tenssistaan tukea ohjelmoinnillista ajattelua selitti 53 % varhaiskasvatuksessa toteutettavan ohjelmoinnillista ajattelua tukevan toiminnan määrästä. Havaittiin, että varhaiskasvatuksen eri ikäryhmien välillä on tilastollisesti merkit-sevä ero arvioidussa ohjelmoinnillista ajattelua tukevan toiminnan määrässä (p < 0,05). Ohjelmoinnillista ajattelua tukevaa toimintaa arvioitiin toteutettavan 5-vuotiaiden ja sitä vanhempien ryhmissä enemmän kuin nuorempien lasten ryhmissä.