Keräilijä : tietoinen havainnointi kirjoittamisessa - Laakkonen, Melissa (2021)
Kandidaatintutkielmassani tarkastelen, millaista havainnointi on kirjoittamisen näkökulmasta ja miten sen tietoisen harjoittamisen kautta on mahdollista kerätä esimerkiksi aineistoa ja materiaalia, joiden pohjalta muodostaa erilaisia kuvauksia. Lähestyn aihetta autoetnografisen tutkimusmenetelmän kautta. Käyn läpi erilaisia havainnoinnin keinoja ja tapoja, kuten myös sivuan aiheen yhteyttä mielikuvitukseen. Ensisijaisena aineistona toimii pitämäni havainnointipäiväkirja, josta teen sisältöanalyysin esittelemällä suoria otteita päiväkirjasta. Lopulta voidaan tehdä johtopäätös siitä, että tietoisen havainnoinnin harjoittaminen on yksi toimiva keino kerätä aineistoa, inspiroitua ja kehittää kuvausten kirjoittamisen taitoa. Näin ikään havainnointi on kehitettävissä ja kaikkien kirjoittajien käytettävissä oleva työkalu, jota voi käyttää tietoisesti ja systemaattisesti osana kirjoitusprosessia ja ylipäätään rikastuttamaan omaa kirjoittamista.