Data-analytiikka rahoitusmarkkinoilla - Koskimäki, Timo (2021)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan data-analytiikkaa rahoitusmarkkinoilla. Tutkielman tavoitteena on kertoa, miten data-analytiikkaa hyödynnetään rahoitusmarkkinoilla. Tutkielman aihe on erityisen tärkeää, sillä digitalisaation mukanaan tuoma teknologiamurros on muokannut myös rahoitusmarkkinoita suuresti. Rahoitusmarkkinoiden siirryttyä toimimaan sähköisille alustoille, syntyy valtavia määriä dataa. Tätä dataa hyödyntämällä voidaan tehdä päätöksiä, jotka ovat tehokkaampia, tuottavampia ja joita ei välttämättä olisi syntynyt ilman tätä dataa. Tutkimusaihe on alitutkittu ja onkin ensiarvoisen tärkeää tehdä aiheesta lisää tutkimusta. Tutkimuksessa käydään läpi aiheeseen liittyvää termistöä, joka selitetään aikaisempien tutkimusten pohjalta ja näihin viitaten. Tutkimuksessa selvisi, että data-analytiikkaa hyödynnetään monin tavoin finanssialalla. Tästä esimerkkinä korkeataajuinen kaupankäynti, taloudellisten tietojen hallinta ja viitetietojen hallinta, sääntely, niiden toteuttaminen ja niihin valmistautuminen, riskianalyysi, kaupankäynnin analyysi, luottoluokitus ja ennakoiva analyysi, sekä seuranta ja raportointi. Tästä tutkielmasta on hyötyä niin aiheesta kiinnostuneelle, kuin rahoitusmarkkinoilla toimivalle taholle, joka käyttää tai harkitsee aloittavansa data-analytiikan käytön päätöksenteossa rahoitusmarkkinoilla. Tutkielma antaa yleiskuvan siitä, miten data-analytiikkaa hyödynnetään rahoitusmarkkinoilla.