Purposeful action taker : how managers enable strategic agency in practice - Hienonen, Jussi (2021)
Tutkimusten osoittaessa suuren osan muutosaloitteista epäonnistuvan (Higgs & Rowland 2005), niin tutkijat kuin yritysjohtajatkin ovat alkaneet kiinnittää huomiota strategian toteuttamiseen. Strategy as Practice (SAP) on uudehko tutkimusnäkökulma, joka tuo sosiologian käsitteitä strategian ja johtamisen alalle. SAP-näkökulmassa strategia nähdään organisaation jäsenten “tekemisenä”, ennemmin kuin jonakin, jota organisaatiolla ”on”. SAP-näkökulman huomio on toimijoissa (practitioner), tavoitteellisessa toiminnassa (praxis), johon toimijat osallistuvat sekä strategisissa käytänteissä (practice), joilla edistetään tavoitteellista toimintaa. Strateginen toimijuus on SAP-suuntaukseen läheisesti liittyvä käsite. Toimijalla voidaan sanoa olevan strategista toimijuutta, kun hän aktiivisesti vaikuttaa tavoitteelliseen toimintaan. Tämän tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää, miten johtajat eri organisaatiotasoilla ja rooleissa toteuttavat strategiaa. Erityisesti huomio on strategisen toimijuuden tarkastelussa SAP-linssin läpi ja sen ymmärtämisessä, kuinka johtajat edistävät strategista toimijuutta muissa toimijoissa. Tarkastelun kohteena oleva yritys on SKF, globaali pyöriviin laitteisiin liittyvien tuotteiden ja palveluiden toimittaja, jonka yksi strateginen tavoite on edistää ”Tarkoituksenmukaista toimeen ryhtymistä” (Purposeful Action Taking). Laadullisen tutkimuksen toteuttaja työskentelee itse kohdeyrityksessa. Aineisto kasattiin 11 SKF:n johtajalle toteutetussa teemahaastattelussa ja analysoitiin laadullisella sisältöanalyysillä, jossa tieto luokiteltiin laajempien teemojen alle. Tutkimus kuvaa johtajien tulkintoja strategisesta toimijuudesta tai ”Tarkoituksenmukaisesta toimeen ryhtymisestä” käytännössä. Tuloksena on myös joukko erilaisia strategisia käytänteitä, joita johtajat soveltavat edistääkseen strategista toimijuutta. Käytänteet on ryhmitelty kolmeen laajempaan kokonaisuuteen. Tutkimuksen tulokset ovat luonteeltaan enemmän deskriptiivisiä kuin normatiivisia, joskin käytännön harjoittaja varmasti saa ajatuksia siitä, kuinka parantaa strategian toteutusta strategista toimijuutta edistävillä käytänteillä. Yhtenä mahdollisena jatkotutkimuskohteena tunnistetaan eri strategisten käytänteiden suhteellinen vaikuttavuus erilaisissa toimintaympäristöissä.