Kehonkuvan myönteiset muutokset ryhmämuotoisen tanssi-liiketerapian aikana - Jäntti, Elina (2021)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin millä tavoin ryhmämuotoinen tanssi- liiketerapia (TLT) vaikuttaa masennuskuntoutujien kehonkuvaan. Tavoitteena oli tarkastella, millaisia kehonkuvan kokemuksia masentuneilla on ja muuttuvatko ne alku-, jälki-, sekä seurantamittausten välillä. Tutkittavat (n=15) olivat masennusdiagnoosin saaneita 20-64-vuotiaita (ka=38v.) naisia. Tutkittavat osallistuivat tanssiliiketerapia interventioon, joka kesti 10 viikkoa ja tapaamisia oli kahdesti viikossa 75 minuuttia kerrallaan. Ryhmien vetäjät olivat koulutettuja tanssi-liiketerapeutteja. Tutkittavat saivat myös tavanomaista hoitoa tutkimuksen aikana. Tutkittavien kehonkuvan vastauksia tarkasteltiin luomalla teemaluokkia eri mittauskertojen kirjallisista vastauksista. Vastauksia tutkittiin aineistolähtöisesti kysymyksistä: ”Miten koet kehosi olemuksen?”, ”Millaista sinun on toimia fyysisesti?”, ”Millaisena koet kehosi perustunnelman ollessasi itseksesi?” ja ”Mikä sinulle on tärkeää kehossasi?”. Jokainen kysymys luokiteltiin erikseen. Kehon olemukseen muodostui kuusi teemaluokkaa: väsymys ja jännittyneisyys, myönteinen – ja kielteinen ulkonäkökuvaus, fyysisyys ja toiminta, myönteinen olemus sekä irrallisuus. Väsymyksen ja jännityksen, kielteisen ulkonäkökuvauksen ja irrallisuuden kokemukset vähenivät, jopa poistuivat, kun taas myönteisen olemuksen kuvaukset lisääntyivät seurantamittauksessa. Fyysiseen toimintaan teemaluokkia tuli neljä: väsymys ja ahdistus, fyysiset rajoitukset, neutraalit ja myönteiset ilmaukset sekä sosiaalisuus, tietoisuus ja tarkkailu. Näistä neutraalit ja myönteiset ilmaukset lisääntyivät. Kehon perustunnelman luokat olivat muutoin samat, kuin fyysisen toiminnan, mutta fyysisten rajoitusten sijaan luokaksi muodostui kipu ja särky. Väsymyksen ja ahdistuksen maininnat poistuivat seurantamittauksessa ja myönteiset ilmaisut lisääntyivät. Tärkeän kehon teemaluokat poikkesivat muista ja niitä muodostui neljä: toive muutoksesta, arvojen muutos, kehon tunteminen ja tärkeiden asioiden kuvaus. Toiveet muutoksesta vähenivät ja arvot muuttuivat intervention aikana. Merkittävimpinä tuloksina tässä tutkimuksessa voidaan pitää väsymyksen ja ahdistuksen tunteiden vähenemistä, myönteisten kokemusten lisääntymistä sekä irrallisuuden kokemusten poistumista. Tutkimuksen perusteella ryhmämuotoinen tanssi- liiketerapia parantaa masentuneiden kehonkuvaa ja vastaukset kuvaavat myös masennusoireilun vähenemistä. Tutkimus täydentää aiempaa tutkimustietoa ja auttaa ymmärtämään, millä tavoin tanssi- liiketerapia vaikuttaa kehonkuvaan ja sitä kautta masennukseen.