Autismi ja työllisyys : korkeakoulutettujen autismikirjon aikuisten työllistymisen toiveita ja työelämäkokemuksia - Turja, Pinja (2021)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää korkeakoulutettujen autismikirjon aikuisten työllistymisen toiveita ja kokemuksia työelämästä. Työllistymisen toiveisiin sisältyi, sekä alakohtaisia että työolosuhteita kuvaavia toiveita ja työelämäkokemukset pitävät sisällään tietoa työnhausta ja työssä kohdatuista tilanteista. Tutkimuksella haluttiin tuottaa aiheesta uutta kotimaista tietoa ja lisäksi verrata sen tuloksia aiempaan kansainväliseen tutkimustietoon. Tutkimus toteutettiin fenomenologisena laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin keväällä 2019 IMAGE-hankkeessa. Aineisto koostui seitse-män korkeakoulussa opiskelevan tai sieltä kymmenen vuoden sisällä valmis-tuneen autismikirjon aikuisen teemahaastatteluista. Analyysimenetelmänä hyödynnettiin laadullista sisällönanalyysia. Tutkimuksen avulla saatiin, sekä uutta, että aiemman tutkimuksen mukaista tietoa korkeakoulutettujen autismikirjon aikuisten työllisyydestä. Alakohtaiset toiveet olivat moninaisia, mutta luonnontieteelliset alat ja tutkimustyöt olivat eniten edustettuina. Työolosuhteilta toivottiin muun muassa rauhallisuutta, joustavuutta, taloudellista turvaa ja hyvää työyhteisöä. Tutkimuksen osanottajien työelämäkokemuksista useat hyvät kokemukset olivat edellä mainittujen toiveiden mukaisia. Haastavia kokemuksia olivat esimerkiksi oma jaksaminen, huonot työajat, sekä haluttujen töiden puute. Tutkimuksessa kävi ilmi, että moni koki omasta autismista kertomisen vaikeaksi työnhaussa, sekä työssä ja toivoi autismitietoisuuden kasvamista. Tämän tutkimuksen toivotaan lisäävän autismitietoisuutta ja sitä kautta olevan mukana muutoksessa kohti inklusiivisempaa työelämää.