Musiikillisen harjaantuneisuuden vaikutus aivojen plastisiin muutoksiin - Kuivamäki, Tommi (2021)
Musiikillinen harjaantuneisuus instrumentin opiskelun muodossa saatetaan usein nähdä myönteisessä valossa esimerkiksi yksilön hyvinvoinnin ja kognitiivisten kykyjen kannalta. Aina ei ole kuitenkaan selvää, löytyykö näille olettamuksille tukea musiikin aivotutkimuksesta. Tutkimalla instrumentin harjoittelusta seuraavia muutoksia aivoissa voidaan saada syvempää ymmärrystä mahdollisista toimintakykyyn ja kognitiivisiin toimintoihin liittyvistä edistyksistä muusikoilla. Tämän tutkielman tavoitteena on ollut koota yhteen keskeistä tutkimustietoa musiikillisen harjaantuneisuuden vaikutuksista aivojen plastisuuteen eli muutoksiin niiden rakenteessa ja toiminnallisuudessa. Tutkielma on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jonka vuoksi tutkimusten seulontavaiheessa on kiinnitetty erityistä huomiota aineiston sisäänotto- ja poissulkukriteeristöön.