A framework for agility in technology roadmapping in EA and IT portfolio management - Kääriäinen, Jenni (2021)
Teknologia tiekartat ovat tehokkaita työkaluja suunnittelemiseen, ennustamiseen sekä hallinnoimiseen, mutta ovat jääneet jälkeen organisaatioiden nykyään muuttuvassa ympäristössä tapahtuvaan muutoksiin vastaamisessa. Pysyäkseen kilpailukykyisinä, organisaatiot tarvitsevat organisaation laajuista ketteryyttä voidakseen vastata nopeasti muutoksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että organisaatioiden on tehtävä IT:n suunnittelemista ja hallinnointia tarpeeksi ketterästi. Vastatakseen tähän tarpeeseen, tämä tutkimus ehdottaa viitekehystä ratkaisuna organisaation ketteryyden saavuttamiseksi myös kokonaisarkkitehtuurin sekä IT portfolionhallinnan teknologia tiekartoissa. Viitekehys luotiin aiemman kirjallisuuden ja alustavien asiantuntijahaastatteluiden perusteella sekä muokattiin lopulliseen muotoonsa arviointihaastattelujen pohjalta. Tuloksena on viitekehys joka koostuu kolmesta pääosasta: teknologia tiekartan prosessista ketterässä ympäristössä, pohjasta tiekartta-dokumentille sekä näkökulmista joita organisaatio voi ottaa tiekartan prosessiinsa. Ratkaisu on geneerinen viitekehys, jonka tarkoituksena on auttaa organisaatioita luomaan, ylläpitämään, päivittämään sekä kommunikoimaan tiekartta prosessin suunnitelmia sekä tuloksia.