Kvantitatiivinen tutkimus ympäristöasenteiden ja toimijuuden yhteydestä - Heikkinen, Suvi (2020)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, onko ympäristöhuolella yhteyttä yksilön ympäristötoimijuuteen. Ilmiöiden välisen yhteyden lisäksi tutkin onko sukupuolella, iällä, koulutuksella tai tuloilla yhteyttä ympäristöhuoleen tai -toimijuuteen. Tutkimusta ohjaavana näkökulmana ympäristöhuolesta on ajatus siitä, että huoli juontuu ympäristöarvoista ja -asenteista ja toimijuus on puolestaan arvojen ja asenteiden mukaan toimimista. Käsittelen tässä tutkielmassa ympäristötoimijuutta omana, erillisenä käsitteenä, mutta joissain tutkimuksissa ympäristötoimijuus voidaan ymmärtää osana ympäristöhuolen käsitettä. Tutkimuksessa taustoitetaan ympäristöarvojen- ja asenteiden sekä ympäristöhuolen ja -toimijuuden syntymistä sekä kehitystä. Eniten ympäristöarvoihin ja -asenteisiin ja sitä kautta ympäristöhuoleen ja -toimijuuteen voidaan katsoa vaikuttavan postmodernin yhteiskunnan yksilöllistymiskehitys, lapsuudessa saatava ympäristökasvatus, sosiaaliset normit sekä erilaiset kriisit. Tutkielman toisena tutkittavana ilmiönä on ympäristötoimijuus, joka voidaan määritellä yksilön tekoina ympäristön hyväksi. Tutkielmassa hahmotellaan kuluttamista tarkemmin yhtenä ympäristötoimijuuden yksityiskohtaisempana ilmenemismuotona sekä tarkastellaan kuluttamisteorioissa esiintyvää kysymystä vastuusta.