Constructs Influencing Adoption of Data Applications in Elite Football Coaching - Nyyssönen, Iida (2021)
Tässä opinnäytetyössä selvitetään, miten teknologian hyväksyntä muodostuu huipputason jalkapallovalmennuksessa ja mitkä tekijät vaikuttavat datasovellusten käyttöönottoon kyseisessä kontekstissa. Perinteisten teknologian hyväksymismallien, kuten TAM:in ja UTAUT:in lisäksi otetaan huomioon käyttäjäkokemuksen konsepti ja teoreettiset mallit. Tutkimuskysymyksiin vastaamiseksi tehdään systemaattinen kirjallisuuskatsaus teknologian hyväksymisestä ja käyttäjäkokemuksesta. Tuloksena on yhdistetty TAM- ja UX-malli, jossa yhdistyvät TAM ja CUE-malli. Lisäksi suoritetaan tapaustutkimus, jossa syvennytään ammattilaisjalkapalloseuran valmentajaryhmään, joka käyttää XPS Network -nimistä datasovellusta. Tapaustutkimuksella selvitetään, kuinka huipputason jalkapallovalmentajat kokevat XPS Networkin käytön ja käyttöönoton, ja lopulta empiirisen tutkimuksen tuloksia verrataan yhdistettyyn TAM- ja UX-malliin. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että data sovelluksen käyttöönottoon huippujalkapallossa vaikuttavat tekijät ovat vuorovaikutusominaisuudet, instrumentaaliset ominaisuudet kuten koettu hyödyllisyys, ei-instrumentaaliset ominaisuudet kuten riski, ja käytön seuraukset, kuten luottamus. Lisäksi tulokset ehdottavat, että käytön omaksumista voitaisiin parantaa keskittymällä valmentajien tukemiseen heidän käyttäytymisensä muuttamisessa ja pelaajien motivoinnissa, sekä vähentämällä riskiä siitä, että data alkaa hallita valmentajien päätöksentekoa.